top of page
  • Yazarın fotoğrafıFerhat Öztaşkın

Leonardo Da Vinci'yi de Selam Olsun...

Sliding Gate Kontrol Vanası Nedir?


Schubert & Salzer Control Systems tarafında geliştirilen ve 40 yılı aşkın bir süredir akışkan kontrolünde hizmet veren Sliding Gate Kontrol Vanasının çalışma prensibi Leonard Da Vinci'nin eskizlerine kadar uzanmaktadır. Yüzlerce uygulamada üstün başarı gösteren Sliding Gate Kontrol Vanasının en temel üstünlükleri arasında hafiflik, hassas kontrol ve şaşırtıcı derecedeki kolay işletme ve bakımı kolaylığı gelmektedir


Prosesiniz değerli ise:


Sliding Gate Kontrol Vanasının çalışma prensibi oldukça basittir. Biri sabit diğeri yukarı aşağı hareketli diskler üzerindeki slotlar birbirine açılıp kapatılarak akış kontrolü sağlanır. Akışkan glob vanalardan farklı olarak 3 defa 'S' çizmez ve türbülansa girmez. Orifis alanı anlık olarak değiştirilerek kontrol hızlı ve hassas bir şekilde sağlanır.


Sliding Gate Kontrol Vanası alşılagelmiş ve eski bir teknoloji olan Glob Kontrol Vanalarına nazaran teknik ve çevre dostu üstünlükleri bulunmaktadır. Üretimi ve işletmesi sırasında ortaya çıkan KARBON emisyonu Glob Kontrol Vanalara nazaran çok daha düşüktür. Sliding gate kontrol vanasının temel çalışma ilkesi sayesinde oldukça kompakt bir yapıya sahiptir.Buna ilave olarak, glob kontrol vanalara kıyasla 1/10 oranındaki gerekli kapatma kuvveti sayesinde çok daha ufak bir aktüatöre ihtiyaç duymaktadır. Bu sayede kontrol vanasının genel boyutları ufalırken çalışma için gerekli basınçlı hava ihtiyacı dramatik olarak azalmaktadır ki bu durum ciddi bir enerji tüketiminin önüne geçmektedir.

Endüstriyel proses kontrolünde Sliding Gate Kontrol Vanasının belki de bu kadar hızlı yükselmesinin en önemli sebeplerinden bir tanesi hızlı ve hassas konumlama kabiliyetidir. DN250 Sliding Gate Kontrol vanasında bile stroke mesafesinin sadece 10-11 mm olması ve temassız geri besleme ilkesiyle çalışan entegre pozisyoner sayesinde set değerine oturma süresi glob vanalara kıyasla en az 4 kat daha kısadır. Buna ek olarak, üst aşım miktarı da yine dikkate değer bir şekilde çok düşüktür.

Kavitasyon fiziksel bir fenomendir. Özellikle vana gövdesi çıkışında ve iç aksam üzerinde ciddi hasarlar meydana getirmektedir. Bu durumun önüne geçmek için glob kontrol vanası imalatçıları pahalı ve özel önlemler almaktadırlar. Halbuki, Sliding Gate Kontrol Vanasının doğal yapısı ile akış lineer olarak harekete mecbur bırakılmakta ve meydana gelen kavistasyonun ürettiği baloncuklar vanadan 1-2 metre sonra patlamaktadır. Böylece, her hangi bir ilave tedbir almadan Sliding Gate Kontrol Vanaları rahatlıkla kullanılmaktadırlar.





31 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Önce Ne?

bottom of page